Innspillingsdagene av Mordir Actum

Forrige helg var det innspilling av kortfilmen Mordir Actum. Filmen er skrevet av manusforfatter Andreas Tystad, og regissert av Anders Teig. I produksjonen av en kortfilm er det mange involvert, og vi har tatt en prat med regissøren, produsenten og skuespillerne om dagene på filmsettet.

Foto: Benjamin Dyrdal

Foto: Benjamin Dyrdal

Innspillingen gikk over to dager, og 18 sider med manus skulle spilles inn. Regissør Anders Teig omtaler det som «galskap» med så mye som skal spilles inn på kort tid, likevel forteller han om en svært positiv gjeng både foran og bak kamera. 

-       Innspillingsdagene var lange og slitsomme men ikke minst sinnssykt gøye [...] Det å ha det gøy var noe av det som var mest i fokus i disse dagene og det var ikke ett minutt med dårlig stemning, forteller skuespiller Kornel Jedynak.

Første innspillingsdag var det oppmøte 08:00. Her skulle skuespillerne inn i sminke og kostyme som er svært vesentlig for handlingen. Temperaturen var veldig høy og med kombinasjonen sminke, langt hår og svarte klær ble det varmt.

-       Sminkedelen er alltid gøy, da får man være med på en transformasjon som er veldig gøy og ser veldig morsom ut, forteller skuespiller Nataniel Nordnes

Andre innspillingsdag startet 09:00 og ble en lang dag for alle på sett, men humor ble brukt til å holde energien oppe. Denne dagen skulle skuespillerne også håndtere instrumenter. Som en del av forberedelsene hadde skuespillerne fått en innføring i instrumentene de skulle spille i karakter.

Foto: Benjamin Dyrdal

Foto: Benjamin Dyrdal

-       Musikkonsulenten var veldig flink og ga oss gode råd og veiledning [...] Som en som ikke spiller bass så merket jeg hvor mye trening i fingrene det krever for å holde det gående over lengre tid, forteller Nataniel Nordnes.

Hektiske dager på filmsettet fører ofte med seg uforutsette ting som kan føre til forsinkelser. Blant annet var det en sender på location som forstyrret signalene til myggene. Ventetiden brukte skuespillerne tid på å øve på instrumentene for at det skulle se best mulig ut.

 

Regissør Anders Teig jobbet tett på skuespillerne. Han gav de motivasjon for å få skuespillerne i den riktige sinnstilstanden når de spiller.

-       De vokste veldig. Det er jo ikke lett å være skuespiller, og de er unge. Jeg er veldig imponert over hva som kom ut av spillet deres. De tok tak i karakterene, og gjorde de til sine egne, sier Anders på spørsmål om hvordan det var å jobbe med de ulike skuespillerne.

Foto: Benjamin Dyrdal

Foto: Benjamin Dyrdal

Etter en slik produksjon sitter skuespillere og stab igjen med god lærdom og nye erfaringer. Blant annet forteller skuespiller Luca Fossen at innspillingen har gitt mer kunnskap om prosessene som går inn i en filmproduksjon. Flere i staben er også under utdanning eller nylig utdannet inn film og media. Produsent Roger Kvinnesland forteller at utdanningen har gitt han god opplæring, men at produksjonen av Mordir Actum har gitt uvurderlig erfaring.

 -       Det viktigste jeg lærte her og som var annerledes enn tidligere erfaringer var hvor nyttig og fantastisk det er å ha et godt team rundt seg, forklarer Roger Kvinnesland.

På grunn av restriksjoner mot COVID-19 var smittevern spesielt viktig under denne produksjonen. Kvinnesland forteller at strenge tiltak ble iverksatt for å i vare ta alles sikkerhet og helse. Blant annet ble skuespillerne bedt om å gjøre justeringer på kostyme og mygger selv, så langt det lot seg gjøre.

-       Vi delte location inn i «soner» etter råd fra Virke Produsentforening. Sone 3 var uren, Sone 2 var ren og et oppholdsområde og sone 1 var settet. Alle var pålagt å bruke antibac på vei inn til sone 2 og sone 1. Utover dette ble også avstandsregler opprettholdt og ingen fysisk kontakt, forklarer Kvinnesland

Foto: Benjamin Dyrdal

Foto: Benjamin Dyrdal

Til tross for de strenge tiltakene forteller både skuespillere og stab innspillingsdagene som preget av masse humor og energi. I løpet at de timene de tilbrakte sammen på settet oppsto det flere gøye hendelser.

-       Det jeg husker som var gøyest var da de skulle sminkes. Han ene karakteren trodde han skulle være draugen og ikke dauden, og tok på seg tang i stede for parykk med svart hår. Det løftet stemning på slutten av dagen, ler Teig.

-       Når jeg fikk lese siste utkast av manuset fikk jeg vite at jeg skulle ha tang på hodet. Jeg ble ganske glad for da visste jeg at vi skal gå noen ekstra steg for å gjøre denne filmen morsom og bra. Under innspilling var det mer en kompis opplevelse enn noe annet. Ja det luktet vondt og dusj etter innspilling var uunngåelig, men alt i alt, en morsom opplevelse, forklarer Kornel Jedynak.

Etter to intense dager er filmen ferdig spilt inn og filmen skal inn i post-produksjon.

 

Skrevet av Penelope Alida Aa. Larsen